HSP en Onzekerheid

We kennen dit allemaal wel, soms ben je super zelfverzekerd en kun je hele wereld aan. En dan slaat het ineens om  als het weer en voel je je zo onzeker als maar kan. It happens to the best of us. Helaas. Maar waar komt dit toch vandaan?

Voor mij is het lastig. Ik heb soms een giga prestatiedrang: het allemaal goed willen doen voor anderen, mijn lezers tevreden houden etc. Maar waarom?
Misschien dat dit nog wel iets is vanuit mijn jeugd, nou nee niet misschien. Het is zo. Ik hoorde vroeger nooit echt ergens bij, was niet populair, was klein en was veel te zwaar, was altijd anders qua kleding en kleuren in mijn haar, hield van stenen (toen al haha!), was voor veel dingen bang en werd gepest. Dat heeft mij wel gevormd in de loop der jaren, is gewoon zo..soms gebeuren er dingen in je jeugd die sporen achterlaten.
Ondanks dat ik zoveel heb meegemaakt, zoveel ook heb overwonnen en zó sterk eruit ben gekomen blijf ik nog vaak onzeker.

Voorbeeldje: ik heb nog niet heel veel volgers en dat maakt mij onzeker. Bedrijven zien mij nog niet en deze niche is ook vrij klein. Het spirituele en HSP blog gebied is niet zo in zicht als de eeuwige beauty, fitgirl, fashion blogs waar we al duizenden van hebben. Ik weet het, het slaat helemaal nergens op want iedereen begint klein. Alleen had ik hiervoor wel een blog met circa 6000 views per maand, snap je?
Soms wil ik te snel en ja dat maakt mij onzeker als ik dan een week niet schrijf of niet kan schrijven. “want oh jee zo meteen willen mensen niks meer van mij lezen.
Naast mijn blog heb ik ook een man, een huishouden, 2 katten die medische aandacht nodig hebben, een baan en sociale contacten die ik moet onderhouden. EN ik moet ook aan mijn rust denken. Het leven van een HSP gaat niet over rozen let’s be honest.
Alleen als je nog zo klein bent als blog en onder de 1000-1500 views per maand hebt, dan word je ook niet goed gezien door lezers, webshops, bedrijven en noem het maar op. Dat is wel een minpuntje want dan denk ik weer van ja hallo maar ook wij kleine bloggers schrijven, ook wij maken reviews, doen veel moeite om onze site van de grond te krijgen, waarom krijgen wij geen kans dan? Ik ben ongeduldig (en eigenwijs), en dat weet ik.


Aan de andere kant krijg ik wel meer vertrouwen in wat ik kan en wat ik doe via jullie feedback, via de comments op Instagram, mailtjes of privé berichtjes. Ik weet hartstikke goed wat ik in mijn mars heb en wat ik kan. Hier put ik ook echt wel positieve energie uit.

Bij deze wil ik mijn lieve trouwe volgers ook zeker bedanken voor jullie fijne woorden die ik regelmatig krijg, you’re the best!

Onzekerheid is een gemeen, stom, vervelend en nutteloos iets eigenlijk. Daar zijn jullie het vast over eens. We laten ons teveel leiden door wat anderen doen, wat anderen (kunnen) denken over ons en daarmee nemen onze eigen gedachten ons dus in de maling. Ook al oog je zo sterk, zo vrolijk en zo positief..Zo zie je maar dat je nog steeds een mens bent met flaws. Iedereen heeft ze.
Nu nog de kunst om het te accepteren en ermee te leren leven. Dus ja ook ik heb mijn dipjes van tijd tot tijd, ik herken ze nu wel en om dit rottige gevoel weg te krijgen schrijf ik het dus het liefste van mij af. Ook dat hoort bij HSP. Niet ermee blijven zitten, maar het verwerken op je eigen manier. Het negatieve omzetten naar het positieve. Terug gaan naar je essentie.

 

Hoe gaan jullie om met onzekerheid?

18 Replies to “HSP en Onzekerheid”

 1. Hoi Sabine ^^ Inderdaad, onzekerheid is een irritant iets… ik geloof ook dat iedereen er wel eens last van heeft in meerdere of mindere mate. Ook ik heb er geregeld last van hoor. Ik denk dat het ook een beetje komt door hoe de maatschappij in elkaar zit. Op alle fronten bestaat er wel een “ideaal plaatje” van hoe je moet zijn en je je moet gedragen als je iets wilt bereiken of iets voor wilt stellen. Het stomme is dat mensen het “ideaal plaatje” alleen maar willen, om indruk te kunnen maken op anderen. Naar mijn idee is het belangrijker om tevreden te zijn, tevreden zijn over wat je al hebt bereikt. Dat is een betere basis om je verder op te ontwikkelen dan kijken naar een fictief resultaat, een resultaat dat er (nog) niet is. Ik betrap mijzelf er ook vaak op, dat als ik iets wil, dat ik het uiteindelijke resultaat in mijn hoofd visualiseer. Zodra ik denk dat ik hetgeen heb bereikt wat ik wilde bereiken, ben ik vaak teleurgesteld, omdat het niet precies is zoals ik het in gedachte had. Om als voorbeeld te noemen dat ik een tekening wil maken, het resultaat al in gedachte heb, maar dat de tekening er in werkelijkheid van afwijkt, door bijvoorbeeld gebrek aan ervaring of dat ik tijdens het tekenen besloot iets op een andere manier te tekenen. Ik geloof dat deze gedachtegang veel mensen onzeker maakt; te hoge eisen stellen, teveel verwachten en jezelf teveel vergelijken met anderen. In plaats daarvan zou het het fijnst zijn als je jezelf in je waarde laat, accepteert waar je bent en beseft dat ieder elkaars gelijke is.

  Onzekerheid is iets dat in de mensheid geprogrammeerd zit, ik denk dat het geen kwaad kan om onzeker te zijn, zolang je je er maar bewust van bent. Het geeft je dan weer de kans om te realiseren dat je er wel toe doet en dat je prima bent zoals je bent. ^^

  Wat betreft je blog, ik vind het elke keer super tof om weer een nieuwe post van je te lezen 🙂 ben erg geboeid door je bezigheden en wat je te vertellen hebt. Keep it up!

  1. Aah superlief je reactie. 💞

   Stom ook eigenlijk hoe wij het onszelf soms zo moeilijk maken. Ons hoofd kan overuren draaien op zulke onzinnige dingen. En wat je zegt de maatschappij draagt daar ook wel aan mee, het moeten presteren. Vooral de woorden: moeten en teveel, ik krijg er jeuk van. 🤣

   Bewust zijn is al een stap, het duurt alleen soms even voor je weet dat je bewust bent van de dingen die even niet gaan zoals ze horen te gaan.

   Lief! Denk dat ik in mijn vakantie wel weer meer kan en mag gaan schrijven, nog even buffelen tot 24 juli. 🤭 Komen nog wel wat leuke reviews enz voor de tijd, I promise. 😁

   Liefs!

 2. Je moet klein beginnen en vandaar groei je heus verder.

  1. Snap ik, heb hiervoor een andere blog gehad. M’n intentie van deze blog ligt alleen niet op hoeveel volgers ik wil hebben. 😅

 3. Door je op je niche content te focusses zul je vanzelf groeien en relevante bezoekers, volgers en fans vinden.

 4. Thnx voor je reactie 🙂

 5. Ik herken het wel, op de een of andere manier blijft de onzekerheid ook om mij heen hangen. Al weet mijn verstand beter.. toch denk voelt het niet altijd zo.

 6. Het blijft een lastig ding, ik lees tegenwoordig veel boeken over zelfvertrouwen, voornamelijk met betrekking tot mijn bedrijf.

 7. Ik begrijp nog steeds niet waarom bepaalde bloggers zoveel bezoekers trekken, maar dat heb ik inmiddels maar naast me neer gelegd. Ik vind het leuk als een artikel goed scoort, maar het maakt me gelukkig totaal niet onzeker als het even niet lekker draait met mijn blog.

 8. Het blijft een lastig puntje, zeker met het algoritme en alle interesses. Je moet zo opboksen tegen allerlei standaarden. Zolang jij jezelf blijft en bij jezelf blijft, trek je de mensen aan die je echt volgen en het ook echt leuk vinden. Het kost veel tijd, ik weet het, ik word er ook onzeker van. Maar we doen het uiteindelijk ook omdat we het leuk vinden.

 9. Maar waarom maak je dit blog? Is dat om jouw eigen verhaal, je visie te delen, in de hoop dat je er ook anderen meehelpt, of is dat om zoveel mogelijk volgers en dus inkomsten te krijgen? Als dat laatste het geval is, dan moet je kijken waar behoefte aan is, en daarover gaan bloggen.

  Als het eerste het geval is, dan moet je gewoon eens een paar maanden niet kijken naar de statistieken van je site en je alleen richten op wat jij met de wereld wilt delen. Stap af van de gedachte dat je dingen moet, maar doe de dingen omdat je ze wilt. Het enigste dat je moet is ademen, de andere dingen zijn allemaal keuzes.

  1. Jammer dat je enkel dat stukje eruit pikt, is voor mij duidelijk dat er dus niet inhoudelijk gelezen word.. Het gaat om HSP en onzekerheid zoals de titel al zegt. Gevoeligheid en onzekerheid liggen heel dicht bij elkaar en ik geef enkel een voorbeeld aan.

 10. Zelf heb ik geen hsp maar wel mooi artikel

  1. Erg herkenbaar. Ik snap ke volledig en ik ook als hsp’er heb hier veel moeite mee.

 11. Ooh wat vreselijk herkenbaar is dit… Ik was en ben nog steeds het zwarte schaap van de familie helaas… Heb nooit ergens bij gehoord en dat is helaas nog steeds niet zo. En ja, dat is een van de dingen die mij onzeker maken.

  En ja natuurlijk probeer ik sterk te zijn… Maar soms lukt dat gewoon niet en wil ik alles eruit gooien, maar ik doe het niet.

  Ik ben pas net begonnen met mijn blog en heb vrijwel geen bezoekers… Maar ik hoop wel dat ik dit door kan zetten!

 12. Hoi, ja ik kan ook weleens onzeker zijn. Toch probeer ik me dan vast te hoduen aan wat ik al bereikt heb en blijf gewoon stug volhouden.
  Misschien heb je wat aan deze quote van mij (staat ook op mijn website bij de laatste blog)

  “Ga door en door, geef niet op, zoek en zoek
  en vind wat je nodig hebt.
  Van iedere deur op een kier kan er één open gaan!”

 13. Ik denk dat bijna alle mensen wel onzeker zijn. Dat is alleen maar menselijk. Maar vervelend is het inderdaad wel. Het kan echt aan je knagen.
  Nicole Orriëns onlangs geplaatst…Life hack: als je parasol stuk isMy Profile

 14. Mijn hoogsensitieve dochter heeft dat ook, die onzekerheid. Erg lastig soms…
  Malou onlangs geplaatst…Ik biecht op: ik ben bang voor onweerMy Profile

Geef een reactie

CommentLuv badge