HSP en Werk – Zorgen voor een ander

Mijn volgers via Instagram en Facebook weten dat ik in de zorg werk. De zorg is niet voor iedereen weggelegd dat is 1 ding wat heel zeker is. Je moet zorgzaam zijn, engelengeduld hebben maar ook ballen hebben. Ik zeg het maar hoe het is, het is gewoon keihard werken.

Niet alleen met collega’s maar je hebt ook te maken met bewoners, families en vrienden van bewoners et cetera. Mijn functie is Zorg en Welzijn medewerker/Huiskamer assistente. In principe ben ik een manusje van alles en ondersteun ik mijn collega Helpende + Verzorgende IG of Verpleegkundige. Vaak word er simpel over gedacht wat ik doe en dat is best jammer want ik heb een beste verantwoordelijkheid op mijn schouders voor meer dan 17 personen.
Waar ik mee te maken krijg is bijvoorbeeld met voedingslijsten, vochtlijsten, specifieke diëten i.v.m. geloof en noem het maar op. Het is opletten met wat je aan iemand geeft, wat mag wel, wat mag niet, in welk glas of beker moet het? Moet het eten gemalen? Ook moet alles genoteerd worden voor de diëtiste en eventueel families. Zodat ook zij kunnen zien wat iedereen gegeten en gedronken heeft. Zorgen dat iedereen zijn natje en droogje heeft is maar een klein deel, ernaast ben ik ook nog een luisterend oor voor 17 bewoners en families. Ze moeten vaak even hun ei kwijt en dat vind ik wel heel fijn, we hebben te maken met oudere mensen met zelfs 1 van boven de 100. Veel familie en vrienden zijn er vaak niet meer en dan is even kletsen wel echt heel fijn. Ook probeer ik regelmatig wat te ondernemen met de mensen met een activiteit. Het is wel wat beperkt met wat ik met ze kan doen maar een film kijken of muziek luisteren dat valt altijd zeer in de smaak.

Eigenlijk ben ik altijd in de weer op de afdeling, stilzitten is gewoon niet mijn ding als ik aan het werk ben. Thuis wel haha! Dan neem ik echt wel de rust. Maar het vergt wel wat energie soms maar ik ga nooit maar dan ook nooit met een zuur gezicht naar het werk. Ik ben gek op alle mensen, ondanks dat ze soms gigantisch kunnen mopperen en boos kunnen zijn. Daar hebben wij ook wel eens last van denk ik dan maar. Maar soms moet je ook bij ouderen even streng zijn en op je grenzen letten. Ik vind het fijn om iets te kunnen betekenen in de laatste stadium van onze oudere medemensen. En het is wel iets waar ik jaren geleden nooit van had verwacht om leuk te vinden.

Hiervoor heb ik 15 jaar bij diverse winkels gewerkt, oa 8 jaar bij Intertoys als assistente. Daar begonnen mijn problemen aan teveel aan prikkels eigenlijk al naar boven te komen. Ik ben toen ook overspannen uit dienst gegaan en erna wel andere banen gehad met veel tegenspoed en ellende.  Van overspannen naar burn-out naar een depressie. Die verhalen zal ik jullie dan ook van harte besparen maar ik heb echt geen leuk arbeidsverleden gehad eigenlijk. De detailhandel is bikkelhard en je bent maar een nummertje. En dat merk ik waar ik nu werk totaal niet gelukkig, geeft zoveel meer rust. Tot 2018 heb ik gigantisch lopen rommelen en zoeken naar wat ik precies wilde. Naar aanleiding van mantelzorg wat ik heb gedaan wist ik gauw genoeg: ik wil de zorg in! Maar waar begin je? Via via heb ik een participatie project gevolgd van enkele maanden, erna een oproep geplaatst via LinkedIn en Facebook en voilá here I am. Zo zie je maar dat brutalen de halve wereld hebben. Soms komt er iets op je pad dat je denkt van: ja dit is het!

Het enige is wel, als HSP zijnde is passend werk vinden soms heel moeilijk. Daarom ben ik blij dat een job coach zo open stond voor mijn verhaal en meedacht met wat ik zou kunnen gaan doen. Twijfel je zelf ook over wat je wilt gaan doen of wil je een carrière switch? Dan kan ik je een job coach zeker aanraden. Deze denken meer met je  mee en hebben ook vaak een groot netwerk, voor je het weet kun je via via ergens aan de slag.

Het zorgen voor een ander heeft ergens altijd diep in mij gezeten, ik stond en sta altijd klaar voor een ander. Voorheen liep ik mezelf wel snel voorbij maar door goede grenzen te stellen is dat wel voorbij. Ja is ja en nee is nee. Dit geldt nu ook voor mijn werk trouwens, als ik 7 avonden achter elkaar in ben geplanned dan trek ik wel even aan de bel. Wat als HSP zijnde ook echt wel moet. Prikkels zullen we overal houden maar het is belangrijk grenzen voor jezelf te stellen. Blijf jezelf aarden, neem echt rust als je een dag vrij hebt, op deze manier hou je werken wel vol. Ik ben van 36u naar gemiddeld 24 gegaan, de beste keuze ooit! Ik heb tijd om bij te komen en om toch sociaal dingen te ondernemen zonder te vermoeid te raken.

Zijn jullie happy met jullie huidige baan of zou je ook liever iets anders willen?

 

6 Replies to “HSP en Werk – Zorgen voor een ander”

  1. Deze blog geeft me veel inspiratie en vertrouwen, dankje! En nogmaals respect dat je het allemaal aan kan in de zorg, vooral met je hoog sensitiviteit 🙂 Net als jij heb ik ook wel een belabberd verleden wat betreft werk. Ik heb ook in winkels gewerkt, veel magazijnwerk, de post… terwijl ik een opleiding voor schoonheidsspecialiste heb gedaan en nog meer verschillende cursussen. Het is voor mij moeilijk om echt ergens gericht op af te gaan. Ik help ook graag mensen maar aan de andere kant vind ik het ook fijn om lekker in mijn eigen wereldje creatief te zitten zijn 😅 Ik zit nu nog in mijn zwangerschapsverlof en kan misschien terug naar mijn oude werkgever (magazijnwerk), maar ergens lijkt het me ook erg leuk om als receptioniste parttime te kunnen beginnen, al heb ik daar nog geen papieren voor. Denk dat ik daar toch eens werk van ga maken 😁 Veel succes met je werk in de zorg en knap dat het ke allemaal zo goed af gaat!

  2. Mooi om te lezen dat je werk hebt gevonden waar je je een mee voelt!

    1. Bedankt Henk, het was even een zoektocht maar uiteindelijk mijn passie gevonden. Blijft bijzonder.

      1. Ik kan me wel vinden in het verhaal.ik heb ook 2 functies op de afdeling zorg en welzijn.en helpende .ik werk in de huiskamer en help.mee in de zorg .Het is vliegen en draven op de afdeling. Ben de hele dag druk bezig.ik vind het vaak wel.moeilijk om hier in mijn grenzen aan te geven.ik werk 32 uur in de week dubbele diensten.

  3. Respect voor iedereen die in de zorg werkt! Dit kan niet iedereen en we mogen blij zijn dat er mensen zoals jij zijn. Bedankt en ga vooral zo door 👍

    1. Aah dankjewel 💞💞

Geef een reactie

CommentLuv badge