Ik ben HSP, en nu? – Ervaring & Tips

Als je net erachter komt dat je hooggevoelig of hoogsensitief bent snap ik dat dit best even verwarrend voor je kan zijn. Ik was zelf ongeveer 14 toen mijn ouders en ik erachter kwamen dat ik hoogsensitief was. Inmiddels ben ik bijna 20 jaar verder en heb heel veel mogen leren. Eigenlijk leer ik nu nog maar meer op het gebied van zelfontwikkeling.
Omdat er nu pas meer informatie te vinden is over HSP, is het ook makkelijker om even wat op te zoeken. Mits je de juiste informatie voor je krijgt natuurlijk. Gelukkig zijn er meer mensen zoals ik die vanuit ervaring schrijven en dat maakt het een stukje makkelijker om te begrijpen hoe het is om als een HSP te leven.

Velen denken dat er veel negatiefs hangt aan (over)gevoelig zijn, niks is minder waar. Uiteraard kan het lastig zijn en het is maar net wat jij met je gevoeligheid doet en hoe je hiermee omgaat. Ook ik heb ontzettend moeilijke periodes gehad zoals een langdurige burn-out en een depressie. Jammer genoeg hoort dit bij het gevoelig zijn. Overgave naar de donkere kant van jezelf.
En toch als je weet hoe je je donkere kant kunt verslaan of eigenlijk kunt weerstaan dan kun je uit je gevoeligheid kracht halen. Hoe? Dat leg ik je héél graag uit en zal je enkele tips geven om mee te beginnen.


Leer jezelf om je te aarden.
Aarden an sich zegt het eigenlijk al; jezelf verbinden met de aarde, gronden: de basics. Ik loop niet voor niks vaak op blote voeten in huis, ik moet voelen wat ik onder mij heb. Als je écht jezelf goed en op de juiste manier wilt aarden: ga op blote voeten lopen in je tuin, het bos, strand kan ook. Het gaat om het contact die jij maakt tussen jou en de grond. Hier komt wel weer een stukje spiritualiteit en bewustzijn bij kijken. De aarde zorgt ervoor dat de zware energie in jou los word gelaten en je zijn gevuld word met liefde en positieve energie. Soms kan het best zwaar zijn en misschien wordt je even overmand door hevige emoties. Laat het los, adem 3x diep in en uit en laat het echt maar los.

Wil je niet elke keer met je blote voeten in de aarde wroeten? Geen probleem. Je kunt ook stenen bij je dragen die je ondersteunen in het aarden van jezelf: Agaat, carneool, gele jaspis, heliotroop, hematiet (golden healer), jaspis, kattenoog, lapis lazuli, lepidoliet, rookkwarts, rode toermalijn), tijgeroog, unakiet, vuuragaat, zwarte toermalijn.

Voordelen van jezelf goed aarden:

 • Je hebt meer controle over jezelf
 • Je bent zelfverzekerd
 • Je bent gefocust
 • Je onderneemt acties
 • Je start nieuwe projecten en maakt deze af
 • Je ervaart mentale vrijheid
 • Je voelt je beter betrokken bij deze personen om je heen
 • Je voelt en leeft gezonder en vitaler
 • Je hebt een betere controle over je emoties
 • Je valt makkelijker in slaap
 • Je staat ‘s ochtends makkelijker op

Leer je grenzen bewaken.
Dit is denk ik wel 1 van de moeilijkste dingen die je als HSP écht moet doen. Grenzen bewaken in deze hectische en veeleisende maatschappij is echt héél moeilijk. Er wordt zoveel van ons verwacht: werk, sociale contacten, relaties noem maar op. En toch, je staat zelf als persoon toch echt op nummer 1. Jij moet voor je lichaam zorgen, niet een ander.
Omdat we gevoeliger zijn dan een ander is het absorberen van andermans energie al een punt die als eerste aangepakt moet worden. Voel je je niet prettig bij een specifiek persoon? Verwijder jezelf dan uit diegene zijn/haar omgeving. Ervaar je hier thuis nog last van? Reinig jezelf dan compleet, dit kan dmv salie, palo santo of zelfs door het douchen. Je mag gerust in je hoofd ook zeggen dat je gereinigd wilt worden van alle energieën die niet van jou zijn.

Nog een stap is om vaker NEE te zeggen, tegenwoordig doen we veel voor een ander, soms echt teveel waardoor we onszelf voorbij lopen. Stop ermee! Ben je moe? Dan maar geen drankje met je vriendinnen, blijf toch eens thuis en ga lekker op tijd naar bed. Luister naar je lichaam. Dit geldt ook voor extra werken, hartstikke leuk die extra uren en meer geld maar als jij als je thuiskomt kapot op de bank ligt en een weekend niks kunt ondernemen omdat je gewoonweg geen energie hebt? Dan is dit de consequentie. (iets waar ik nog moeite mee heb, ben ik heel eerlijk in.). Het is dus echt niet verkeerd om vaker “nee” te zeggen. Rust is belangrijk.


Luisteren naar je gevoel/intuïtie.
Hier haal ik de meeste kracht uit, luisteren naar mijn intuïtie. Intuïtie betekend ook: leren van binnen. Vaak zit er al een antwoord in mijn hoofd zonder dat ik dit weet. Een antwoord op een vraag, een naam of een idee bijvoorbeeld. Gewoon uit het niets, geen fantasie maar het is er gewoon. Door de jaren heen heb ik dit heel vaak ook genegeerd en achteraf gezien kan ik mezelf nu nog wel een tik verkopen. Had ik nu maar eerder naar mijn intuïtie geluisterd. Ik was jaren terug ook nog helemaal niet bezig met HSP, wist wel dat ik het was maar vond het maar vervelend.

Je intuïtie is een bijzonder extraatje. Heb je zelf niet vaak gehad dat je op weg naar iets in je hoofd kreeg om nu eens rechtsaf te gaan in plaats van links? Normaal liep je altijd linksaf de straat in maar vandaag niet, achteraf hoorde je dat er een ongeval is gebeurd of dat de weg geblokkeerd werd door een omgevallen boom..ik noem maar wat. Hallo intuïtie! Het is iets mysterieus en onverklaarbaar maar in veel gevallen wel iets waar je op kunt vertrouwen en waar je dus je kracht uit kunt halen. Ik ben niet voor niks begonnen met deze blog..ook zoiets. 😉

Geniet van de kleine dingen.
Klinkt vaag ik weet het maar als HSP weet je vást wat ik bedoel, van die aparte dingen die je tegenkomt. De vogel die ineens voor je neus voorbij vliegt, het gezicht die je in een putdeksel ziet, de zonnestraal die vanuit het niets op je schijnt. Het kind wat schaterlacht tussen de kletsende mensen in de trein. Het zijn die kleine dingen die wij sneller oppikken dan “normale”(zo’n hekel aan het woord normaal!) mensen. Ik geniet er echt van en net dat soort kleine dingen geven een kleine energieboost en een glimlach op je gezicht.Wees vaker alleen.

Er is niks mis mee om soms eens alleen te zijn, heerlijk zelfs! Als je alleen bent heb je geen last andere energieën die aan je vast blijven plakken, dit is al pluspunt nummer 1. Daarnaast kun je jezelf weer opladen, genieten van de stilte en je eigen gedachten. Als je alleen bent hoef je ook geen rekening met iemand anders te houden, stukje loslaten komt ook hier weer van pas.

Het zijn een aantal tips geworden die ik regelmatig zelf doe merk ik al, wat niet de intentie was van dit stuk maar uiteindelijk heeft mijn schrijfflow mij wel op dit pad gezet haha, het moest weer zo zijn!
Lieverds ik hoop dat jullie wat aan mijn tips hebben, mochten jullie nog verdere vragen hebben? Stel ze dan via mijn contactformulier of stel ze hieronder bij de comments.

Geef een reactie

CommentLuv badge