HSP & Miscommunicatie – Kortsluiting in je hoofd

We kennen dit voorbeeld allemaal wel. Je vraagt aan een bekende: “Hé hoe is het?” En je krijgt een standaard antwoord terug: “Goed hoor, met jou?” Ben je dan eerlijk in je antwoord terug? Vaak niet: “Ja hoor prima.” En daarmee valt een gesprek vaak al dood. Terwijl je vaak al voelt en opmerkt dat het helemaal niet goed met iemand gaat. Vaak zie je dit ook aan hun gezicht, met name in hun ogen. Maar waarom vragen wij niet wat er écht met iemand is? Of waarom zijn we niet eerlijk naar een ander toe met hoe het echt met ons gaat? Als HSP zijnde kan dit namelijk ontzettend verwarring brengen, je weet en voelt dat er iets is maar kunt je vinger er niet op leggen en degene praat eroverheen of het gesprek verloopt ineens heel anders. Dit kan heel frustrerend zijn maar wilt dan ook niet het nieuwsgierige aagje uithangen. Je krijgt kortsluiting in je hoofd door deze miscommunicatie.

Miscommunicatie kun je op diverse manieren interpreteren:
– Je mist een stuk informatie en weet niet waar het om gaat.
– Een gesprek verloopt niet goed.
– Je begrijpt de informatie verkeerd.

Veel (niet) HSP kennen het gevoel van miscommunicatie, maar wat gebeurt er precies in je hoofd?
Miscommunicatie door dat een gesprek niet goed verloopt én je mist een stuk informatie. Dat is iets waar HSP en niet HSP vaak last van hebben.

– Je voelt en merkt zeker dat de persoon tegenover je niet eerlijk is.
– Het is ook te zien aan hun houding en uitstraling.
– Je voelt de zware energie de hier bij hoort.
– Je hoort het in hun stem.
– De verbale en non-verbale communicatie liggen niet op 1 lijn.
– Je begrip en gevoel zeggen allebei iets anders.
– Je hoofd en je hart raken de verbinding met elkaar kwijt.


Dit alles heeft een gevolg; namelijk dat jij de verbinding met jezelf kwijtraakt omdat je een kortsluiting in je hoofd krijgt. Je hoofd moet alles weer even op een rijtje zetten en nalopen wat niet klopt met wat je voelt en weet. Wat echt heel vervelend kan zijn want je bent meteen even uit balans. Toch gek dat dit gebeurt doordat iemand anders niet eerlijk is over wat hij/zij zegt.

Blijf je doorvragen of laat je het gaan?
Als HSP wil je heel graag voor de ander zorgen. Wat weer te maken heeft met je grote empathische vermogen. Je energetische en misschien ook liefdevolle connectie met de persoon met wie je praat. Wees er wel bewust van dat het niet je taak is om altijd voor een andere te moeten gaan zorgen. Persoonlijk zou ik niet door gaan vragen, 9 van de 10 keer als het om iemand gaat die dicht bij je staat, dan komt de waarheid vanzelf wel naar boven. Mijn tip: laat het los.

Leer het los te laten en respecteer een ander.

En ja loslaten is voor HSP héél moeilijk soms maar nogmaals: het is niet aan jou om een ander altijd maar te moeten helen en voor een ander te moeten zorgen. Wees liefdevol en respectvol naar degene toe, maar ook naar jezelf. Pak het gesprek op een andere manier verder aan. Vraag naar zijn/haar werk gaat, hoe is het met de kat,hond,kind? etcetera. Maak er een luchtig gesprek van als het te zwaar begint te voelen voor jezelf, verander de samenhangende energie voor je zelf in een lage trilling beland.


Misschien heeft hij/zij nog leuke gesprekken over zijn/haar laatste date? En begin zelf ook over leuke dingen in je leven, keep it light. Het leven is soms al vrij zwaar en zo serieus. En via deze weg kom je ook weer leuke dingen over elkaar te weten, je vergeet zo dat er iets was en vaak voel je al dat je rust brengt in de energie van een ander. Win-win. En mocht het écht zo zijn dat degen met iets zit, let maar eens op..9 van de 10 keer komen ze zelf terug op dat iets niet lekker met hun gaat. You got this.

One Reply to “HSP & Miscommunicatie – Kortsluiting in je hoofd”

  1. Inderdaad, dit is ook waar ik regelmatig “last” van heb. ^^’ Als ik een gesprek met iemand start,
    kan het soms heel plotseling dat ik mij bewust raak van iets, terwijl ik in het moment zelf niet eens weet wat het nou precies is. Daarna verloopt het gesprek vaak wat moeizamer van mijn kant en soms zelfs awkward, puur omdat ik me niet meer goed kan concentreren en kan letten op wat de ander zegt, ik ben dan te afgeleid van datgeen, zoals inderdaad de non-verbale communicatie of de toon van iemand zijn stem. En ja het is zeker het beste om het los te laten, zowel voor jezelf als de ander. De ander is er waarschijnlijk nog niet aan toe om er iets over kwijt te willen of is zich er zelf nog niet eens van bewust, en voor jezelf is het alleen maar afleiding en verlies je jezelf erin. ^^ Wel een opgave, maar het voelt uiteindelijk een stuk beter.

Geef een reactie

CommentLuv badge