HSP & Teleurstelling – tegenslagen in je leven

Iedereen kent wel teleurstellingen in zijn/haar leven. Het is ook iets wat bij ons leven hoort. Alleen sommigen gaan hier makkelijker mee om als anderen. Ik kan bijvoorbeeld nu teleurstellingen beter van mij af laten glijden dan enkele jaren terug, toen bleef ik hangen in de vragen die ik erbij had. Voelde mij meteen heel onzeker, mijn zelfvertrouwen én vertrouwen kregen een opdonder. Het is iets waar je niet te lang mee wilt en moet lopen.
Hoe ga jij hiermee om?

Omgaan met tegenslagen in je leven kan je ook veel energie kosten, jij focust namelijk ál je energie op dat ene ding, die ene gebeurtenis waardoor jij nu in de put zit. En dat is echt nergens voor nodig. Hoe simpel ik dit nu ook opschrijf, ik heb hier heel heel heel lang over moeten doen om dingen naast mij neer te mogen leggen.

Je dag gaat niet zoals gepland.
Dat is heel vervelend, vooral wij als HSP zijn gek op plannen. Althans 90% waarvan ik weet dat zij HSP zijn, die plannen haha! Persoonlijk ben ik daarmee geminderd en dat geeft zo’n rust!
Had je nu net een leuke middag gepland voor jezelf of met een vriendin om iets te gaan doen en word alles verstoord door een onverwachte afspraak, je word gebeld door werk of je werkdag gaat totaal de mist in. Balen! Echt hoor ik snap je compleet. Ik was en ben soms dan nog helemaal van slag. Je hoofd moet dan alles even weer nalopen van oké dit kan niet vandaag, maar dat kan wel. Is toch vermoeiend?
Probeer je gedachtegang te veranderen: oké mijn plannen gaan niet door, ik krijg mijn werk vandaag niet af, het is niet anders want iets belangrijks gaat nu voor. Afzeggen met een vriendin omdat je vandaag echt te moe bent is ook niet erg hè? Dat je dit maar weet. Het leven is zó onverwacht. Het kost tijd en moeite om dit vaker en sneller te realiseren als iets niet doorgaat, dat weet ik uit ervaring. Ik beet mezelf helemaal vast op die ene afspraak of uitje. Idioot als ik er nu over nadenk..loslaten, relativeren en doorgaan.

Je had het niet zo verwacht.
Hierbij moet ik meteen bij aankopen denken bij Wish en Aliexpress; op de foto lijkt het echt zó mooi, krijg je het in huis en dan is het de grootste teleurstelling OOIT!
Zeg eens eerlijk, dit heb jij zéker wel meegemaakt..al is het maar 1 of 2 keer.
Die teleurstellingen heb ik echt heel snel kort en klein gemaakt. Niet mijn fout dat de uitkomst niet is geworden zoals ik verwacht had, en het is ook niet mijn probleem. Misschien zijn je verwachtingen te hoog, dat kan ook hè? Soms zijn dingen te mooi om waard te zijn, hierbij komt je intuïtie weer ontzettend goed van pas; luister naar je gevoel!

Mensen stellen je teleur.
Ja, dit vind ik nog een heel naar puntje. Mensen stellen je idd wel eens teleur, hoe rot dit ook is.
Dit vergt van mij nog steeds heel veel energie. Persoonlijk heb ik net even teveel meegemaakt met ‘vriendinnen’..(tussen ” idd want échte vriendinnen zijn er door dik en dun, toch?)
Vanaf klein af aan ben ik altijd al een aparte geweest zal ik maar zeggen, ik paste nooit echt ergens tussen maar was altijd wel open en sociaal naar iedereen toe. Door de jaren heen veel gepest maar ook gegroeid tot wie ik nu ben. Je leert mensen kennen, sluit vriendschappen, er komen nare gebeurtenissen in je leven voorbij. Voor mij is dit mijn burn-out en later depressie geweest, de meest zwarte tijd uit mijn leven samen met het overlijden van mijn vader. Ik had mijn vriendinnen hard nodig, en die waren er dus niet. Geen antwoord, enkel op negatieve wijze. Hoe rot en eenzaam ik mij toen ook voelde, voor mij is dit de hamerslag geweest om contact te verbreken en opnieuw te beginnen. Beste keuze OOIT geweest. En dit kun jij ook! Want ook jij verdiend alle liefde en begrip van de wereld, geen mensen die je energie zuigen en je mee trekken in dat donkere gedeelte van jezelf. Hou hiermee op, en wel nu! Zodra jij de mensen die jou elke keer zó teleurstellen in je leven en je vertrouwen schaden verwijdert gaat je innerlijke licht ook meer en meer schijnen en mag je er zijn. Kijk qua vriendschappen pas ik nu gewoon op, onlangs lieve HSP meiden leren kennen en wie weet wat daar uit komt maar ik ben wel op mijn hoede. Hoe vervelend het ook is, die rugzak met pijn blijf je houden.

Teleurstellingen en tegenslagen blijven heel moeilijk dat weet ik, maar probeer altijd een positief hoofd hier in te houden. Buig het om naar het positieve, haal je kracht uit wat je geleerd hebt van de tegenslag of teleurstelling. Door dit vaak te herhalen en te doen kom je er wel, kijk naar mij..3 jaar een loodzware depressie gehad vol teleurstellingen op welk gebied dan ook en nu ben ik hier. Ook jij kunt dingen sneller loslaten als je het maar wilt.

Een mooie extra tip van mij:
Zit een teleurstelling of tegenslag zó vast in je hoofd? Probeer dit eens op te zeggen: “Dit zijn NIET mijn gedachten, what’s done is done, ik blijf bij wie ik ben en laat alles los wat niet van mij is en wat niet in mijn aura hoort. Ik geef het terug aan het universum.
Dit samen met een cleansing  met salie of palo santo gaat je zeker meer rust geven.

–> Vergeet de WINACTIE niet <3 Deze loopt tot 22-04! <–

15 Replies to “HSP & Teleurstelling – tegenslagen in je leven”

 1. Lijkt me lastig, dat HSP-gevoel. Ik moest het even opzoeken, wist niet wat het was. En dan komen dit soort dingen waarschijnlijk harder aan dan bij anderen. Ik schud dingen ook niet makkelijk af, maar merk wel, dat na verloop van tijd, je er makkelijker mee omgaat. Age matters, soms is het fijn om ouder te zijn. gr. Jeannet

  1. Het kan lastig zijn, dat zeker. Omdat HSP een aangeboren karaktereigenschap is, is dingen van je af schudden nog wel eens lastig, kwestie van oefenen en tijd.. Dat dan weer wel 😊😊

 2. Ik heb er een soort levenskunst van gemaakt, omgaan met teleurstelling en tegenslag. Het overkomt je en daar kun je niets aan doen. Je kunt er wel iets aan doen hoe je ermee omgaat, daar heb je wel invloed op en laat je weer in je eigen kracht komen en geloven.

  1. Het is ook iets wat je jezelf aan kunt leren, alleen als HSP zijnde komen dingen soms erg hard binnen. Hoop ook dmv deze blog dat ik meer mensen ermee kan helpen om door te gaan en niet te blijven hangen in het gevoel. 😊

 3. Oh als ik dit lees herken ik mezelf zo erg. Als kind zei iemand al eens tegen mij dat ik heel gevoelig was, maar tijdens de puberteit kwam dit echt naar voren. ik kan er nu redelijk mee omgaan, maar soms is het zoo lastig. Ook die momenten dat je echt je even wilt terugtrekken, omdat alles zoveel energie kost herken je dat?

  1. Dat herken ik zeker! En dan trek ik mezelf ook echt even terug. Vooral met social media en whatsapp erbij ervaar ik dan heel veel drukte en prikkels. Daarover komt overmorgen nog een blog. 😊

 4. Ja, ik vermoed ook dat gevoelens dan allemaal wat intenser zijn. Kan het ook soms wel ervaren maar ik ben er meestal heel snel overheen.
  Wat betreft die Wish en Aliexexpress… Als iets te mooi is om waar te zijn en spotgoedkoop dan is het meestal ook te mooi om waar te zijn! Koop beter voor een paar euro’s meer bij een Nederlandse of Belgische shop, veel minder teleurstelling op dat gebied dan.

 5. Ik heb zovaak teleurstellingen gekend, als kind kon mijn hele dag verpest zijn. Maar nu denk ik ‘ja, dan maar niet’. Maar natuurlijk is het kut als iets niet doorgaat waar je lang naar uitkijkt.

 6. Ik heb een ander ongemakje wat helpt te dealen met teleurstellingen en moeilijke enge zaken. Maar net zoals met veel geestelijk gerelateerd zaken word het niet geaccepteerd en vinden mensen het of eng of zweverig. Daarom dikke respect voor die het verwoorden. Is heel helpend voor die gene die zoekende zijn. Mooie blog

  1. Klopt, zodra dingen niet zichtbaar kf tastbaar zijn word het eng voor mensen 😅 Het is mijn leven, het is wie ik ben. De goedbedoelde tips neem ik wel mee maar kan er soms weinig mee haha. Dankjewel 💞

 7. Soms helpt opschrijven bij een telleurstelling om het sneller te verwerken

 8. Ik ben zelf ook HSP en herken veel van wat je zegt. Ook ik kan erg vast zitten in hoe iets zou/had moeten lopen. Nu ben ik ook nog een chronisch ziek, dus dan heb je helemaal vaak te maken met teleurstelling. Het loslaten is nog zeker een hele oefening voor mij.

  1. Dat is dan idd wel moeilijk soms, als ik er ZO naar uit kijk en het gaat dan niet door dan kan ik er nog wel eens in blijven hangen maar merk wel door de jaren heen dat iets soepeler gaat gelukkig, alles proberen om te buigen naar het positieve <3

 9. Ik herken me in zoveel dingen, wat heb je het krachtig en mooi opgeschreven. Compliment voor je openheid.

  1. Dankjewel voor je compliment, waardeer ik erg!

Geef een reactie

CommentLuv badge