Verschillen tussen Hooggevoeligheid en Hoogsensitiviteit.

Ik kwam net weer een stuk tegen over hooggevoeligheid dat ik dacht van hmm, is er wel research gedaan over dit onderwerp? Hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit werd meerdere keren in 1 zin genoemd. Wat best wel verwarrend is want er zijn zeker wel verschillen tussen beide. Al zijn het maar kleine verschillen, het 1 is het ander niet (helemaal).   Als je net in de wondere wereld komt van of het 1 of het ander dan is duidelijke informatie wel heel belangrijk. Vandaar dat ik dacht van hé Sab, werk aan de winkel! Het blijft een lastig onderwerp omdat beide zo dicht bij elkaar liggen, ik hoop dat ik het zo duidelijk mogelijk voor jullie heb benoemd.

Hoogsensitiviteit is gevoeligheid vanuit je bewustzijn en je zintuigen. Hooggevoeligheid is gevoeligheid vanuit de aura.

Je bent hoogsensitief als je bewustzijn en je zintuigen gevoeliger zijn dan die van anderen. Je ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt meer dan anderen. Je ziet en hoort meer details. Je kunt je daar op afstemmen. Je bent fijngevoeliger, smaak gevoeliger dan anderen. Je kunt dus ook meer genieten van wat je ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt. Je richt je aandacht op dat wat jij wilt ervaren. Dus als je iets niet wilt ervaren dan richt je je aandacht gewoon op iets anders. Overigens is hoogsensitiviteit aangeboren, het is een mooie persoonlijkheidskenmerk. Dus geen aandoening. Je bent hooggevoelig als je aura gevoeliger is dan die van anderen. Je aura is je energieveld. Het is de energie die je zelf uitstraalt. Het is je eigen privé space. De grens van je energieveld is de grens tussen jou en de buitenwereld. Als dat energieveld gevoeliger is voel je de buitenwereld binnen komen. Je voelt de energie van anderen. En de emoties van anderen. Je hebt last van prikkels zoals onrust, lawaai, ruzie, kou. Het komt in jouw energieveld en dus verstoort het je rust. Hooggevoeligheid wordt ook vaak gezien bij personen met psychische aandoeningen zoals autisme, AD(H)D, borderline of schizofrenie. Ook personen die trauma’s hebben meegemaakt en deze niet goed verwerkt hebben zijn vaak hooggevoelig. Hooggevoeligheid is niet aangeboren, maar is een reactie op stress of stressvolle gebeurtenissen. Hoogsensitieve mensen staan over het algemeen zeer positief en bewust in het leven. Mensen die hoogsensitief zijn kiezen het liefste voor een prettige omgeving, hun energie is van een hogere trilling. Als iets niet prettig voelt moeten ze ook uit die omgeving weg. Ze zijn wel heel zelfbewust en eigenwijs genoeg om zich prima te redden maar soms kunnen prikkels zo hard of teveel binnenkomen dat ze wel in een negatief spiraal vast kunnen gaan zitten. Wat ook sneller tot overspannenheid en een burnout kan leiden.

Hoogsensitiviteit is een aangeboren persoonlijkheidskenmerk, hooggevoeligheid is een verhoogde kwetsbaarheid voor emoties.

Als je hooggevoelig bent kun je je kwetsbaar voelen. Dit kan bij diverse omstandigheden zijn: op je werk, op feestjes, in het verkeer, in de supermarkt, overal komen de prikkels in jouw energieveld binnen. Ze brengen je uit balans en dat maakt je onzeker. Je word een soort spons en zit dan vol energieën die niet van jou zijn. Eigenlijk voel je je alleen helemaal jezelf als je alleen thuis bent. Of in de natuur. Mensen die hooggevoelig zijn zitten vaak in de stress. Alles wordt al snel teveel. Je bent uit balans. Je vindt het moeilijk voor jezelf op te komen en nee te zeggen. Je vindt het lastig mee te draaien in deze harde samenleving van de wereld. Een beetje kort door de bocht, maar kort en duidelijk uitgelegd: hoogsensitief kun je lezen als fijngevoelig, en hooggevoelig kun je lezen als overgevoelig. Beide liggen zo dicht bij elkaar en hebben toch verschillende eigenschappen. Ik hoop dat ik het duidelijk uitgelegd heb voor iedereen. Met beide is het oppassen op jezelf, omdat je al zo gevoelig bent liggen ook meer gevaren op de loer zoals overspannenheid, burnout en depressies. Heb je het idee dat je zelf niet helemaal lekker gaat en dat alles teveel word? Wees dan alsjeblieft niet bang om een afspraak bij je huisarts te maken om je situatie uit te leggen, tegenwoordig zijn huisartsen, psychologen en behandelaars gelukkig meer op de hoogte van hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit.
     

Geef een reactie

CommentLuv badge